Villaförsäkring – välj rätt försäkring för ditt hus

Som villaägare är det vanligtvis massor av saker man ska tänka på men det man inte får missa är en bra och heltäckande villaförsäkring som täcker upp för de skador som kan uppstå. En villaägare kommer alltid att någon gång ställas inför en skada, det kan vara inbrott, skadegörelse, brand, vattenskada eller frysskador som kan vara mycket kostsamma att återställa.

Utan en heltäckande villaförsäkring kan man lida stora ekonomiska skador eller i värsta fall bli tvungen att lämna sitt hus. En villaförsäkring ersätter inte en hemförsäkring utan omfattningen på en villaförsäkring avser endast skador på huset, tomt eller egendom i anslutning till huset. Ofta tecknas villaförsäkring och hemförsäkring ihop och kallas då ibland för villahemförsäkring. Det är åtminstonde en bra idé att ha sin villa- och hemförsäkring hos samma försäkringsbolag.

Jämför Villaförsäkring

[wpsm_comparison_table id=”1″ class=””]


En villaförsäkring erbjuda följande skydd:

 • Skador som uppstår på huset eller inne i huset som bland annat brand, vattenskada, frysskada, skador som uppstår genom annans åtgärd som exempelvis klotter, inbrottsskador eller trasiga fönster.
 • Skador som uppstår på tillbehör och angränsande egna byggnader. Även stöld eller skadegörelse av dessa.
 • Skador som uppstår i eller på marken eller på de växter eller träd som växer på tomten.
 • Skador på staket, vattendamm, flaggstång, brygga eller andra fast förankrade detaljer på tomten.
 • Skador som uppstår på hus eller tomt genom skadedjur. Ersättningen gäller även för åtgärder för att få bort skadedjuren.
 • Rättskydds om man hamnar i en juridisk tvist kopplat till sitt villaägande.
 • Ansvarsskydd om man genom sitt villaägande blir skadeståndsskyldig så får man ersättning för ombud och kostnader.

Hur väljer man rätt villaförsäkring?

För att hitta rätt villaförsäkring, eller villahemförsäkring, för just dig och ditt hus så gäller det att jämföra olika försäkringsbolag. Det kan göras genom jämförelser där du fyller i information om din bostad, och sedan automatiskt får fram olika alternativ.

Börja gärna med att fundera över vilket skydd du behöver. Vill du ha ett utökat skydd, till exempel den högsta nivån om försäkringsbolaget erbjuder flera nivåer, eller en tilläggsförsäkring? Eller vill du hellre hitta en så billig försäkring som möjligt? Vilka delar är viktigast för dig, är det någonting du absolut vill ska finnas med?

Det kan också vara en bra idé att samla alla dina försäkringar på samma ställe, dels för att man ofta kan få rabatt om man har flera försäkringar hos samma försäkringsbolag, men också för att det blir enklare. Om du inte vet vart du ska börja, så kan du alltså med fördel börja med att kolla på det försäkringsbolag där du har försäkrat din bil eller dig själv, till exempel. Jämför sedan med andra försäkringsbolag, för att hitta det bästa alternativet.

Villaförsäkringens pris

Priset för försäkringen beror på många olika saker, och varierar även mellan olika försäkringsbolag. Många försäkringsbolag erbjuder även flera olika nivåer på sina villahemförsäkringar, den billigaste ger då lägre ersättningar än den dyraste, och ibland kan även innehållet i försäkringen variera beroende på vilken nivå man väljer.

Om du bara behöver en villaförsäkring, eller bara en hemförsäkring, så blir priset lägre än om du behöver en villahemförsäkring. En del försäkringsbolag erbjuder dock bara kombinerade villaförsäkringar och hemförsäkringar, det vill säga villahemförsäkringar.

Hos till exempel Folksam, som är en av de större försäkringsbolagen, kan en kombinerad villa- och hemförsäkring kosta mellan 500 kronor och 1000 kronor i månaden ungefär. Det är dock många olika saker som påverkar priset, och det kan bli både dyrare och billigare – även hos Folksam.

För att få rätt pris för just ditt hus så måste du kolla med försäkringsbolagen, eller göra en jämförelse där du fyller i uppgifter om ditt hus. Då kan du få fram det pris som gäller för ditt hus utifrån till exempel vart huset ligger och hur stort det är.

Flera olika saker påverkar priset

Det är som sagt många olika saker som påverkar priset för din försäkring. Först och främst så beror det på om du bara behöver villaförsäkring, hemförsäkring eller villahemförsäkring. Olika försäkringsbolag har också olika priser, och en del erbjuder försäkringen i olika nivåer – där den dyraste ger bättre ersättningar och ibland täcker flera saker.

Andra saker som påverkar priset är bland annat:

 • Storleken på villan. En större hus är dyrare att försäkra.
 • Vart du bor. Detta på grund av skadestatistik och brottsstatistik, är någon av dessa höga så blir också priset högre.
 • Om du har larm eller säkerhetsdörr. Sådana saker kan ge ett lägre pris, förutsatt att det är godkända larm.
 • Andra skydd. Även övriga skydd, som till exempel vattenfelsbrytare, kan ibland innebära ett lägre pris för hemförsäkringen, då de minskar risken för skador.
 • Fristående byggnader på tomten. Dessa gör att priset för försäkringen blir dyrare.
 • Källare. Eftersom många får problem i just källaren, så blir priset för försäkringen oftast högre om du har en källare.

Exakt vad försäkringsbolaget utgår ifrån när de sätter priset varierar. När du tecknar försäkringen så får du svara på frågor om huset. Det kan handla om storleken, antal rum, fristående byggnader, hur många badrum du har och så vidare. De uppgifter som försäkringsbolaget ber om är det som ligger till grund för vad priset för försäkringen blir.

Om du tecknar en villahemförsäkring så kommer hemförsäkringen även att gälla för er som bor i huset. De flesta försäkringsbolag vill dock veta innan vilka som bor där, för att försäkringen ska gälla för dem. Ibland kan antalet personer som bor där också påverka priset för försäkringen.

Tänk dock på att alltid ange alla personer som bor i huset. Om du till exempel låter bli att nämna att din familj bor där, för att få ett lägre pris, så kommer de inte att omfattas av hemförsäkringen. Det här kan alltså bli en stor nackdel i framtiden.

Detsamma gäller givetvis eventuella fristående byggnader. Om du inte nämner dessa när du tecknar försäkringen så kommer de inte heller att omfattas av försäkringen, vilket kan bli ett problem om något blir stulet från byggnaden eller om det uppstår skador.

OLD Det heltäckande skyddet beror på vilka delar som man väljer till eller avstår ifrån. En villaförsäkring består normalt av flera olika försäkringar som sätts ihop i ett paket som en villaförsäkring. En villaförsäkring innehåller även en så kallad drulleförsäkring som innebär att man får ersättning för skador som uppstår på grund av olyckor som man själv har vållat, exempelvis om man råkar slå ut en fönsterruta.

En villaförsäkring ersätter inte en hemförsäkring då en villaförsäkring inte täcker skador eller förlust av lösöre, personskador eller rån. En hemförsäkring kan dock anslutas till en villaförsäkring och benämns då som en villahemförsäkring.

Normalt har man inget heltäckande försäkringsskydd som går in och täcker upp för skador som orsakats av naturkatastrofer som storm eller andra oväder, men ofta kan vissa delar täckas av en villaförsäkring.