Hitta bäst vattenskoter­försäkring

För att kunna njuta fullt ut av din vattenskoter så är det viktigt att du försäkrar den. Det finns nämligen många tråkiga saker som kan hända, allt från stöld till skador, och att reparera eller ersätta en vattenskoter kan minst sagt bli dyrt. En vattenskoterförsäkring kostar dock en hel del, vilket gör det viktigt att jämföra försäkringar för att hitta den mest prisvärda.

Här kommer vi att gå igenom vad som ingår i en vattenskoterförsäkring, vilka tilläggsförsäkringar som finns, vad en vattenskoterförsäkring kostar och vad du kan göra för att få en billigare försäkring och mycket annat. Förhoppningsvis kan detta göra det lite enklare för dig när det är dags att teckna en försäkring till din vattenskoter.

Jämför Vattenskoterförsäkring

[wpsm_comparison_table id=”2″ class=””]


Vattenskoterförsäkring och innehåll

När det gäller vattenskoterförsäkring så finns det inte tre alternativ, som är vanligt för till exempel bilar och många andra fordon. Här finns det oftast bara en sorts försäkring, och sedan kan du lägga till en eller flera tilläggsförsäkringar om du önskar ett bättre skydd.

En vattenskoterförsäkring ger ett väldigt brett skydd, och oftast innehåller samma delar oavsett vilket försäkringsbolag du väljer. Det kan dock finnas försäkringsbolag som har någon extra del, eller färre, men generellt ingår alltid samma saker.

Här kan det istället vara smart att kolla på andra saker när man jämför försäkringar. Kolla till exempel hur höga ersättningar är för olika saker, och vad självrisken ligger på. Självrisken brukar vara väldigt hög för vattenskotrar, så om du kan hitta en försäkring med lägre självrisk så kan det kanske vara ett bra alternativ.

Detta ingår vanligtvis  i försäkringen

Ansvarsförsäkring: En ansvarsförsäkring ger dig ersättning om någon kräver dig på skadestånd. Här handlar det alltså om att du, av misstag, har orsakat en sak- eller personskada med din vattenskoter.

Brand: Du får ersättning för skador som orsakats av till exempel brand, explosion och blixtnedslag.

Stöld och skadegörelse: Det här innebär helt enkelt att du får ersättning om något blir stulet, samt för skador i samband med detta.

Sjöskada: Detta är den vanligaste skadan på vattenskotrar, de som sker i vattnet. Det kan till exempel handla om grundstötning, kantning, strandning, kollision eller något annat.

Rättsskydd: Om du hamnar i en tvist så kan du få ersättning för juridisk hjälp.

Uppläggnings-, sjösättnings- och transportskada: Det här innebär helt enkelt att du får ersättning för skador som har uppkommit i samband med uppläggning, sjösättning eller under transport.

Lösöre: Lösöre betyder personlig egendom. Detta ersätts ofta upp till ett visst belopp, till exempel 25 000 kronor.

Tilläggsförsäkringar

Om du känner att innehållet i vattenskoterförsäkring inte räcker så finns det olika tilläggsförsäkringar som du kan lägga till. Vilka som erbjuds kan variera mellan olika försäkringsbolag, så kolla gärna att den du vill ha finns hos försäkringsbolaget du väljer.

Exempel på tilläggsförsäkringar:

Allrisk: Den här försäkringen är kanske mer känd som “drulle”. Det innebär att du kan få ersättning för många olika oförutsedda händelser.

Olycksfall: Det här är helt enkelt en olycksfallsförsäkring som ger ersättning om någon blir skadad under en olycka.

Trailer: Med denna tilläggsförsäkring är även eventuell trailer försäkrad. Försäkringen täcker brand, stöld och vagnskada.

Utökad personlig egendom: Med detta tillägg får du högre ersättning för lösöre.

Maskinskada: Här finns ofta olika krav som måste uppfyllas, till exempel att vattenskotern inte får vara äldre än fem år och inte har körts mer än 500 timmar, samt att vattenskotern är serietillverkad. 

Rabatt på försäkringen

Om du vill ha en lägre premie, det vill säga ett lägre pris, så finns det olika saker du kan göra. Exakt vad som gäller, vilka saker som gör priset lägre och hur mycket lägre det blir, kan variera mellan olika försäkringsbolag.

Sådana saker du ofta kan göra för att påverka priset är till exempel att installera en startspärr, skaffa stöldskyddsmärkning, skaffa söksystem och vinterförvara skotern inomhus eller ovanför marknivå.

Som sagt kan dessa saker variera mellan olika försäkringsbolag, så kolla med ditt försäkringsbolag – eller det försäkringsbolag du funderar på att teckna försäkring hos – vad som gäller hos dem.

Vattenskoter larm och krav för att teckna vattenskoterförsäkring

Ofta finns även olika krav som du måste uppfylla för att få teckna en vattenskoterförsäkring. Kraven kan dock variera mellan olika försäkringsbolag. Ofta handlar det om sådant som att du måste ha startspärr eller söksystem, securmarkmärkning, att vattenskotern ska vara låst och så vidare. 

Larm är sällan ett krav, men som sagt kan kraven variera och det är möjligt att något försäkringsbolag kräver det. Det kan även vara så att något försäkringsbolag erbjuder en rabatt om du har ett godkänt larm. Kolla med försäkringsbolaget vad som gäller hos dem.

Året runt försäkring för vattenskoter

Vattenskoterförsäkringar är oftast så kallade året runt försäkringar, vilket innebär att du alltid har samma skydd, även då du inte använder vattenskotern.

Om du betalar din försäkring månadsvis så kan priset ibland variera mellan olika månader. Med en året runt försäkring, eller årsförsäkring som det också kallas, så är din vattenskoter försäkrad även när du inte använder den – till exempel om den skulle bli stulen eller om du skulle råka ut för skadegörelse. Du slipper också krångla med av- och påställning och avställningsförsäkring.

Om någon annan har orsakat skadan

Om någon annan har orsakat en skada på din vattenskoter så är den hans eller hennes försäkring som ska täcka detta. Om personen inte har någon försäkring så får han eller hon istället betala dig med sina egna pengar, förutsatt att det är möjligt.

Om inte så kan din försäkring ofta rycka in så länge, men då är det du som får betala självrisken. Ditt försäkringsbolag försöker sedan få tillbaka hela beloppet, inklusive självrisk, från personen som orsakade skadan och betalar sedan tillbaka självrisken till dig.

Tänk dock på att det inte alltid fungerar på det här sättet, det kan finnas försäkringsbolag som gör på andra sätt – eller som inte alls lägger ut för sådant som någon annan har orsakat. Därför kan det vara en bra idé att kolla med försäkringsbolaget vad som gäller, så att du vet hur du ska gå tillväga om du skulle hamna i en sådan situation.

Vad kostar en vattenskoterförsäkring?

En vattenskoterförsäkring är dyr, men exakt vad den kostar beror på flera olika saker – vilket försäkringsbolag du väljer, hur gammal din vattenskoter är, om du väljer några tilläggsförsäkringar och så vidare. Många gånger kan du även välja hur hög eller låg självrisk du vill ha, och en lägre självrisk ger ett högre pris på försäkringen och tvärtom.

Även om dessa försäkringar är dyra så är det viktigt att ha en, eftersom det blir ännu dyrare om något händer. Om du till exempel råkar orsaka en person- eller sakskada så kan du krävas på ersättning, om din vattenskoter blir stulen så får du ingen ersättning och om den går sönder så får du själv betala för att laga den – vilket oftast kostar en hel del.

Hur mycket vattenskoterförsäkringen kostar varierar alltså, men generellt kan man säga att snittpriset ligger omkring 5000 kronor. Men med det sagt kan det också kosta mycket mindre eller betydligt mer än så.

Gäller vattenskoterförsäkringar i alla vatten?

Detta kan variera mellan olika försäkringsbolag, men oftast gäller försäkringen i alla nordiska länder förutom Island. Men för att veta exakt vad som gäller så kan det vara en bra idé att kolla detta med försäkringsbolaget, eftersom det trots allt kan variera.

Kan man teckna avställningsförsäkring?

Eftersom vattenskotern inte kan ställas av så kan du inte heller ställa av din försäkring. Det är endast motorfordon som körs på land som du kan ställa av, och då teckna en avställningsförsäkring.

Detta gäller inte för båtar och vattenskotrar, och av den anledningen är vattenskoterförsäkringar inte utformade för att kunna ställas av, utan är istället så kallade året runt försäkringar. Ofta betalar du dock mindre för försäkringen under till exempel vintern, och mer under sommaren.

Måste man försäkra sin vattenskoter?

Nej, du måste inte försäkra din vattenskoter, men det kan vara en väldigt bra idé att göra det. Även om vattenskoterförsäkringar kan kännas väldigt dyra, så blir det ännu dyrare om någonting skulle hända och du inte har någon försäkring.

Vilket försäkringsbolag ska man välja?

Det beror på vad som är viktigt för dig. Letar du till exempel efter en låg självrisk, eller möjligheten att påverka självrisken?

Tycker du kanske att ett lågt pris är viktigast, eller är det viktigare att du får så hög ersättning som möjligt om något skulle hända?

Vill du ha någon specifik tilläggsförsäkring? Vilken försäkring som är rätt för dig beror helt enkelt på vad du tycker är viktigt.

Några populära försäkringsbolag när det gäller vattenskoterförsäkringar är dock Svedea, Moderna försäkringar, Atlantica och Länsförsäkringar.

Det kan vara en bra idé att börja kolla med det försäkringsbolag du använder för till exempel hemförsäkring och bilförsäkring, och se om de erbjuder någon vattenskoterförsäkring. Då kan du ofta få ett lägre pris eftersom du har flera försäkringar hos dem, och dessutom är det enklare att ha försäkringarna samlade.

Sammanfattning:

Det är aldrig helt lätt att välja försäkring, oavsett vad man ska försäkra. Men det behöver inte vara så svårt heller. Börja med att fundera på vad du vill ha för försäkring – vill du ha en som är så billig som möjlig, en som låter dig påverka din självrisk, en som ger ett riktigt brett skydd, en som ger hög ersättning eller kanske en som erbjuder bra tilläggsförsäkringar?

När du vet vad du söker så blir det enklare att hitta det. Jämför sedan olika försäkringar för att hitta den som passar bäst för dig och din vattenskoter.