Jämför och hitta den bästa Skoterförsäkringar

En skoter kan användas främst vid arbete, eller främst på fritiden. Eller också så använder man den som ett transportmedel.

Oavsett vilket så är det viktigt att ha en försäkring som skyddar både dig och din skoter, om någonting skulle hända, och även passagerare och andra trafikanter. Du behöver helt enkelt ett brett skydd ifall någonting skulle hända.

Men hur väljer man då rätt försäkring? Hur vet man vilket försäkringsbolag som är bäst? Vilken nivå ska man välja? Och behöver man några tillägg?

Kanske undrar du även vad som gäller om skotern har turbo, om försäkringen går att ställa av eller om du måste försäkra din skoter?

Oavsett vad du vill veta så kommer du att få svar på dina frågor. Här kommer vi nämligen att gå igenom allting du behöver veta för att välja rätt försäkring för din skoter.

Jämför Skoterförsäkring

[wpsm_comparison_table id=”2″ class=””]


Innehållet i försäkringen

Vad skoterförsäkringen innehåller kan variera mellan olika försäkringsbolag, men framför allt beror det på om du väljer en halv- eller helförsäkring – eller kanske bara en trafikförsäkring. Här gäller nämligen detsamma som för bilförsäkringar, det finns tre olika nivåer att välja mellan och därtill finns det ofta tilläggsförsäkringar om du vill ha ett ännu bättre skydd.

Trafikförsäkring – ett grundskydd som du måste ha

Trafikförsäkringen är det lägsta nivån, och därmed också den billigaste. Trafikförsäkringen måste du ha, och den ingår även i halv- och helförsäkringen.

Trafikförsäkringen är ett ganska bra grundskydd som gäller för dig, dina medpassagerare, andra personer som är inblandade i olyckan samt skador på andras fordon och övrig egendom. Det täcker alltså sak- och personskador, men den täcker inte skador på din skoter.

En trafikförsäkring räcker sällan särskilt långt, och det bästa är att välja en halv- eller helförsäkring. En del vill dock endast ha en trafikförsäkring, om skotern till exempel är väldigt gammal och inte särskilt värdefull. Många gånger kan det dock vara värt att teckna en halvförsäkring åtminstone, eftersom den täcker väldigt många olika saker.

Trafikförsäkringen ska tecknas direkt när du har hämtat din skoter, gärna innan du hämtar den. Är den inte försäkrad så får du böter för varje dag den är oförsäkrad, och det kan bli väldigt dyrt – inte minst om du dessutom råkar ut för en olycka, eftersom försäkringen inte gäller för sådant som inträffat innan du tecknade försäkringen. Om skotern är avställd behövs dock ingen försäkring, men då får du inte köra med den.

Halvförsäkring – ett lite bredare skydd som täcker mer

En halvförsäkring ger ett betydligt bredare skydd, och i den ingår även trafikförsäkringen. Utöver det som ingår i trafikförsäkringen ingår även brandskador, glasskador, stöld, krishantering och rättsskydd. Här är det dock viktigt att komma ihåg att innehållet i försäkringen kan variera mellan olika försäkringsbolag, och det gäller inte minst halv- och helförsäkringar.

Det här är alltså ett bra val för den som vill ha ett bra och brett skydd, men som av någon anledning inte vill ha en helförsäkring.

En halvförsäkring kostar lite mer än en trafikförsäkring, men inte fullt lika mycket som en helförsäkring. Om du till exempel har en äldre skoter eller en skoter som inte är värd särskilt mycket så räcker det kanske med en halvförsäkring.

Helförsäkring – ett riktigt brett skydd för dig och din skoter

Skillnaden mellan halvförsäkring och helförsäkring är att även vagnskada ingår i en helförsäkring. I helförsäkringen ingår alltså allt det som ingår i halvförsäkringen, plus vagnskada. Detta innebär att du även får ersättning för skador på din egen skoter, till exempel vid en trafikolycka, vid skadegörelse eller om du kör in i någonting.

Helförsäkring är ofta det bästa alternativet, eftersom det kan bli väldigt dyrt att reparera skotern om någonting skulle hända.

Precis som med halvförsäkringen så kan innehållet här variera en del mellan olika försäkringsbolag, inte minst sådant som hur hög ersättning man kan få. Därför kan det vara en bra idé att jämföra försäkringar innan man bestämmer sig.

Tilläggsförsäkringar – om du vill ha ett ännu bättre skydd

Även om helförsäkringen ger ett väldigt brett skydd så kan man ändå vilja ha ett ännu bredare skydd – inte minst om man har köpt en helt ny skoter. Då finns det ett flertal tilläggsförsäkringar att välja mellan.

Vilka tillägg som finns varierar mellan olika försäkringsbolag, så om du vill ha en specifik tilläggsförsäkring så måste du kolla att det försäkringsbolag du väljer har just den tilläggsförsäkringen.

En tilläggsförsäkring kan till exempel ge högre ersättningar eller bättre villkor. Det kan också handla om ett utökad skydd vid stöld eller olycksfall.

Ibland finns även en så kallad stilleståendeförsäkring, vilket innebär att du får ersättning för varje dag du inte kan använda din skoter om den har gått sönder. 

Skoterförsäkring som går att ställa av

En del försäkringsbolag erbjuder även avställningsförsäkringar, även kallat garageförsäkring. Det är helt enkelt en försäkring du använder när du har skotern avställd, till exempel om du bara använder skotern under vissa perioder eller årstider.

En avställningsförsäkring är billigare än en halv- eller helförsäkring, men ger ett bra skydd för till exempel stöld. Tänk dock på att du inte får använda din skoter alls när den är avställd.

När din skoter är avställd måste du dock inte ha en försäkring. Du kan alltså även välja att ställa av skotern och låta den vara oförsäkrad.

Dock finns det mycket som kan hända även när skotern är avställd, till exempel stöld och brand. Därför kan det vara en bra idé att välja en avställningsförsäkring. En sådan brukar inte heller kosta särskilt mycket, inte alls lika mycket som en helförsäkring, men ger ändå ett bra skydd när skotern inte används.

Året runt försäkring

En del försäkringsbolag erbjuder istället en året runt försäkring. Det innebär att du alltid har samma skydd, men betalar olika mycket under olika perioder.

Då behöver du inte ställa av din skoter, utan kan använda den året runt. Det här är alltså ett bra alternativ för den som använder skotern större delen av året, eller inte vill behöva krångla med avställning.

Försäkra skoter med turbo

Vad som gäller för försäkringar med turbo kan variera. En del försäkringsbolag erbjuder endast trafikförsäkring, andra erbjuder även halvförsäkring.

Det kan även finnas försäkringsbolag som erbjuder helförsäkring för skoter med turbo. Det bästa är att ringa till olika försäkringsbolag och fråga vad du kan välja mellan hos dem. Därefter kan du jämföra försäkringarna och välja den som passar dig och din skoter bäst.

Vad kostar en skoterförsäkring?

Det är omöjligt att säga exakt vad din skoterförsäkring kommer kosta, eftersom det beror på många olika saker. Priset varierar mycket mellan olika försäkringsbolag, men ännu mer mellan olika nivåer. Ibland kan du även välja mellan låg och hög självrisk, och väljer du en lägre självrisk blir priset högre och tvärtom.

Om du har flera försäkringar hos samma försäkringsbolag kan du även få rabatt, men vad som gäller varierar mellan olika försäkringsbolag. Självklart beror det även på vilken skoter du äger, hur gammal den är, hur gammal du är, vart du bor och hur du förvarar din skoter.

Måste man ha försäkring på skoter?

Ja, alla motordrivna fordon måste ha en trafikförsäkring. Däremot väljer du själv om du vill ha en halv- eller helförsäkring, men just trafikförsäkringen måste du ha.

Om du ställer av din skoter så behöver du dock inte ha någon försäkring, men då kan du – om du vill – välja att ha en avställningsförsäkring som ger ett bra skydd vid till exempel brand eller stöld.

Vilket försäkringsbolag har bäst skoterförsäkring?

Det är svårt att säga vilket försäkringsbolag som har bäst skoterförsäkring, eftersom det beror helt på vad du letar efter. Vill du hitta en så billig försäkring som möjligt, eller en som ger så bra skydd som möjligt? Vill du ha någon specifik tilläggsförsäkring?

Vill du ha låga självrisker? En bra försäkring för dig kan helt enkelt vara något annat än vad det är för någon annan, det beror helt på vad man väljer att fokusera på.

Några populära försäkringsbolag när det gäller just skoterförsäkringar är Svedea, Länsförsäkringar, Folksam, Trygg-Hansa, Dina försäkringar och If.

Så om du inte vet vart du ska börja så kan du kolla lite på dessa, eller kolla om ditt vanliga försäkringsbolag erbjuder någon skoterförsäkring och om den kan vara rätt val för dig. Vissa försäkringsbolag erbjuder även rabatt om du tecknar flera försäkringar hos dem.

Sammanfattning:

Att välja försäkring är alltid lite klurigt, oavsett vad du ska försäkra. Här gäller det att fundera på vilket skydd man vill ha, så börja gärna med att sätta dig ned och fundera igenom detta – och skriv gärna ned vad du tycker är viktigt. Fundera över om du vill ha en trafikförsäkring, en halvförsäkring eller en helförsäkring. Fundera även över om du behöver någon tilläggsförsäkring.

Det kan också vara bra att bestämma sig för om man vill ha en låg självrisk, eller om det är viktigare med ett lågt pris på försäkringen. Därefter kan du jämföra olika försäkringar, för att hitta det bästa alternativet för just dig och din skoter.