Jämför Reseförsäkring och få rätt försäkringsskydd på resan

Det är underbart att resa, men visst kan det kännas surt att behöva avbryta eller ställa in en resa på grund av sjukdom eller drabbas av andra oförutsedda händelser som förstör resan.

Om man dessutom har spenderat mycket pengar på resan och kanske sparat länge för att ha råd att åka, då känns det förstås ännu jobbigare om man inte kan få tillbaka något.

Men det är då en reseförsäkring kommer väl till pass, eftersom den både kan minska ned oförutsedda utgifter på resan – som sjukvård – och även ge dig ersättning för allt från transport hem och reseavbrott till avbeställningsskydd och ersättningsresa.

Något som alla inte har koll på är att reseskydd ingår i de flesta hemförsäkringar. Det här skyddet är inte alltid särskilt omfattande dock, och ibland kan man behöva komplettera det – antingen med ett utökat reseskydd hos hemförsäkringen, eller med en separat reseförsäkring. Detta gäller främst vid längre resor, i mer än 45 dagar.

Att veta vilken försäkring man behöver, om det räcker med hemförsäkringens skydd, om man ska utöka skyddet eller istället satsa på en separat reseförsäkring, är inte alltid det lättaste.

Därför kommer vi här att gå igenom vad en reseförsäkring och vem som behöver en sådan försäkring, och mycket annat som kan vara bra att veta om försäkringar inför resan.

Jämför Reseförsäkring

[wpsm_comparison_table id=”2″ class=””]


Vad täcker reseförsäkringen?

Här kan det förstås variera en del mellan olika försäkringar, och beroende på om du utökar din hemförsäkrings reseskydd eller tecknar en separat reseförsäkring. Vi kommer att gå in mer på det förstnämnda senare, så här fokuserar vi alltså på separata reseförsäkringar.

Sådant som kan ingå i en reseförsäkring är till exempel avbeställningsskydd, egendomsskydd, vårdkostnader och resekostnader och evakueringsskydd.

Men som sagt varierar innehållet mellan olika försäkring och ibland ingår även sådant som ersättning vid försening, förlorat bagage, sjukvårdskostnader, transport till Sverige och mycket annat.

Generellt kan man säga att en reseförsäkring ger ett bredare skydd än hemförsäkringens reseskydd. Dock är det främst vid längre resor som det kan vara bra med en separat reseförsäkring. Hemförsäkringens reseskydd gäller ofta för resor i upp till 45 eller 60 dagar.

Många reseförsäkringar kan även betala nya biljetter åt dig, om du missar avgången på grund av en oförutsedd händelse missar avgången. Du kan även få ersättning för att köpa kläder och hygienartiklar om ditt bagage blir försenat.

Om någonting händer i landet du besöker så brukar reseförsäkringen också innehålla flera delar för detta, till exempel evakuering vid terrordåd eller naturkatastrof och eftersökning och räddning om det skulle behövas.

Även om reseförsäkringen främst är viktig vid längre resor, så kan man ibland vilja ha ett mer omfattande skydd även vid kortare resor. För en mindre summa kan du då få en omfattande försäkring för till exempel weekendresor.

En sådan försäkring innehåller ofta följande: bagageskydd vid stöld eller förlust, missad avresa, personförsening, bagageförsening, kontantskydd, omkostnadsskydd, ansvarsskydd, överfallsskydd, rättsskydd, evakuering vid terrordåd och naturkatastrofer, kristerapi, självriskskydd för hem- och bilförsäkringen, självriskeliminering för hyrt fordon.

Det här är alltså ett riktigt brett skydd för en kortare resa, som gör att du kan njuta fullt ut av resan utan att behöva oroa dig för ekonomiska förluster vid oförutsedda händelser under resan. Även vid en kortare resa kan tråkiga saker hända, och en reseförsäkring gör många gånger så att dessa händelser inte blir fullt lika jobbiga.

En del försäkringsbolag har flera nivåer på sin reseförsäkring, där en dyrare försäkring ger ett ännu bättre och bredare skydd. Då kan du själv avgöra vilket skydd som passar dig bäst, utifrån vilka delar respektive försäkring innehåller.

Avbeställningsskydd

En del reseförsäkringar innehåller avbeställningsskydd. Detta innebär att du kan få ersättning från försäkringsbolaget om du till exempel blir sjuk och måste avboka din resa, och resebolaget inte betalar tillbaka hela avgiften. Alla försäkringar innehåller inte avbeställningsskydd, men det kan vara bra att välja en försäkring som gör det.

Om du inte har någon reseförsäkring, utan enbart en hemförsäkring, så krävs det dock oftast att du utökar reseskyddet för att avbeställningsskydd ska ingå. Det kan dock vara en bra idé att göra det, eftersom man ofta kan få ersättning även för dyrare resor.

Tänk dock på att avbeställningsskyddet oftast bara gäller om du blir sjuk eller skadad, och måste avboka resan av den anledningen. Villkoren kan dock variera mellan olika försäkringsbolag, så kolla gärna upp detta innan så att du vet vad som gäller.

Reseskydd genom hemförsäkringen

Hemförsäkringen ger ett bra grundskydd vid resor, och om du behöver ett bättre skydd så kan du utöka reseskyddet. På så sätt slipper du teckna en separat reseförsäkring.

Många försäkringsbolag erbjuder även möjligheten att förlänga reseskyddet, så att det gäller längre än 45 eller 60 dagar som annars är vanligt.

I hemförsäkringens reseskydd ingår vanligtvis: akut sjukvård, akut tandvård, skadat eller stulet bagage, stöld, hemresa vid katastrof, reseavbrott och resestartskydd.

Det här är alltså sådant som, vanligen, ingår i en hemförsäkring utan utökat skydd. Innehållet kan dock variera mellan olika försäkringsbolag.

Om du utökar reseskyddet så ingår flera delar, till exempel: ersättningsresa, avbeställningsskydd och försening. Även här kan dock innehållet variera mellan olika försäkringsbolag, så ta reda på vad din hemförsäkring erbjuder i reseskyddet och i det utökade reseskyddet.

Om du inte ska resa bort längre än 45 dagar så kan det många gånger räcka med hemförsäkringens reseskydd, eller eventuellt med ett utökat reseskydd från hemförsäkringen.

Börja därför gärna med att kolla vad din hemförsäkring täcker under resan, och om de erbjuder ett utökat skydd och vad det i så fall innehåller.

Känner du att detta räcker så kan det vara ett bättre alternativ att utöka reseskyddet i din hemförsäkring, istället för att skaffa en separat reseförsäkring. Om du vill ha ett bredare skydd, eller om du ska resa bort längre, så kan du dock behöva en reseförsäkring.

Med en del hemförsäkringar kan dock reseskyddet förlängas, ibland så länge som upp till ett helt år. Då kan det vara värt att överväga den möjligheten, och kanske jämföra ett förlängt och eventuellt utökat reseskydd från hemförsäkringen med en reseförsäkring.

Riskfyllda semesteraktiviteter

Om du ska utöva extremsporter under din resa eller ägna dig åt andra aktiviteter som klassas som extra riskfyllda, till exempel pist-åkning eller bergsklättring, så är det inte säkert att försäkringen gäller – speciellt inte om du använder dig av din hemförsäkrings reseskydd.

Därför är det viktigt att kolla vad som gäller hos ditt försäkringsbolag innan, och se om det finns någon tilläggsförsäkring du kan använda dig av.

När behöver man teckna extra reseförsäkring?

Kanske främst om du ska resa bort längre än 45 eller 60 dagar, beroende på hur länge reseskyddet som ingår i din hemförsäkring gäller. Men många gånger kan det vara ett bättre alternativ att välja ett förlängt, och kanske utökat, reseskydd från hemförsäkringen.

En reseförsäkring ger ett väldigt brett och omfattande skydd under resan, och därför kan man ibland vilja ha en sådan även vid kortare resor.

Reseförsäkring kan till och med tecknas vid weekendresor, alltså för bara ett par dagar. Så trots att du redan har ett visst skydd genom din hemförsäkring, så kan du även teckna en reseförsäkring för att få ett extra skydd.

Du kan alltså behöva en separat reseförsäkringen antingen för att du ska resa iväg under en lång tid, eller för att du vill ha ett extra brett skydd under resan. Ibland är det bästa alternativet att utöka och/eller förlänga hemförsäkringens reseskydd, men andra gånger är det bättre att teckna en separat reseförsäkring.

Om du väljer att utöka och/eller förlänga hemförsäkringens reseskydd så måste du göra detta innan du reser iväg, så att det börjar gälla innan resan påbörjas.

Detsamma gäller förstås om du tecknar en separat reseförsäkring, teckna gärna försäkringen i god tid innan resan så att du inte behöver tänka på det. Försäkringen börjar gälla på avresedagen.

Vad kostar en reseförsäkring?

Det beror på många olika saker – till exempel vilket försäkringsbolag du väljer, hur omfattande försäkringen är och inte minst hur lång resan är och vart du ska resa.

För en veckas semester kan en reseförsäkring kosta omkring 300 kronor för en vuxen och ungefär hälften för ett barn, men den kan också kosta betydligt mer eller mycket mindre.

För en weekendresa inom Europa kan en försäkring kosta så lite som 50 kronor, och då ändå ge ett riktigt brett skydd om någonting skulle hända under dessa dagar. Många oförutsedda händelser kan dessutom bli väldigt dyra utan en reseförsäkring, så det kan vara en bra idé att teckna en sådan – även för en kortare resa.

En enklare försäkring kan kosta så lite som 10 kronor per dag, medan en omfattande försäkring kan kosta flera tusen kronor. Här beror det alltså helt och hållet på vilket skydd du behöver, och hur lång resan är.

Vilket försäkringsbolag är bäst när det gäller reseförsäkringar?

Det är svårt att säga vilket försäkringsbolag som är bäst, eftersom det beror mycket på vilket skydd du söker. För många räcker det till exempel med hemförsäkringens reseskydd, med eller utan utökad reseskydd och eventuellt förlängt reseskydd.

Europeiska ERV är väldigt populära när det gäller reseförsäkringar, och de erbjuder försäkringar för många olika resor – allt från korta weekendresor till längre backpackerresor och allt däremellan. De har bra priser och samtidigt ett brett skydd. 

Det finns även många andra reseförsäkringar som är bra – till exempel ICAs reseförsäkring som också finns för många olika resor, såväl kortare som längre.

Även Goudas reseförsäkringar kan vara ett bra alternativ. De erbjuder ungdomsreseförsäkring för personer under 34 år, en vanlig reseförsäkring för hela familjen och en reseförsäkring för personer över 70 år.

För att hitta det bästa alternativet för dig så gäller det alltså att jämföra olika reseförsäkringar, och se vilka som passar bäst utifrån dina behov. Alla försäkringar har olika fördelar och innehållet och villkoren kan skilja sig åt en hel del, och det finns inte ett försäkringsbolag som passar precis alla.

Vanliga frågor

Kan jag teckna enbart en reseförsäkring om man inte har hemförsäkring?

Om du inte har en hemförsäkring kan du teckna enbart en hemförsäkring tex. Via Europeiska. En sådan reseförsäkring tecknas vanligtvis för varje specifik resa.

Finns det reseförsäkringar som gäller i 60 dagar?

Normalt sett gäller hemförsäkringens reseförsäkring i 45 dagar men vissa, tex. Gjensidige Plus och ICA Försäkring Plus har en reseförsäkring som ger reseskydd i 60 dagar.

Finns det speciella reseförsäkringar för personens över 70 år?

Tex. Gouda erbjuder seniorreseförsäkringar för personer över 70 år. Om du är i den målgruppen kan det vara ett bra alternativ att kolla på.

Sammanfattning

När du reser iväg kan mycket oförutsett ske – allt från olyckor och sjukdom, till inställda flyg, förseningar, missade avgångar, naturkatastrofer och mycket annat. Därför är det viktigt att ha rätt skydd under resan.

Om någonting tråkigt händer så är det jobbigt nog, om du dessutom förlorar pengar i och med det så blir det förstås ännu jobbigare. Men med en reseförsäkring behöver du inte oroa dig för den ekonomiska biten åtminstone.

Om du ska resa bort och funderar över om du behöver en reseförsäkring eller inte, då kan det vara bra att börja kolla på din hemförsäkring.

I hemförsäkringen ingår nämligen ett reseskydd. Detta är dock inte särskilt omfattande, men många gånger räcker det. Reseskyddet i hemförsäkringen kan variera mellan olika försäkringsbolag, så kolla vad som ingår hos ditt försäkringsbolag.

Om hemförsäkringens reseskydd inte är tillräckligt så finns det ofta möjlighet att utöka skyddet. Detta reseskydd gäller ofta bara i upp till 45 dagar, eller i vissa fall 60 dagar, men en del hemförsäkringar erbjuder även möjligheten att förlänga reseskyddet. Då kan det gälla betydligt längre – ibland så mycket som i upp till ett helt år.

Känner du ändå att hemförsäkringens reseskydd inte är tillräckligt så finns det flera olika reseförsäkringar att välja mellan. Dessa erbjuder ett brett skydd, oavsett om du ska resa bort över en helg eller i flera månader – eller ännu längre.

Exakt vad som ingår varierar dock mellan olika försäkringsbolag, och ibland erbjuder försäkringsbolagen även olika nivåer, så att du kan välja precis det skyddet som du behöver.

Börja alltså med att kolla på vad din hemförsäkring kan erbjuda, för att se om detta räcker för dig. Därefter bör du fundera över vad du saknar i hemförsäkringen, och vilka delar du vill ha i din reseförsäkring. Därefter jämför du olika reseförsäkringar för att hitta den som är det bästa alternativet för dig.