Jämför MC-Försäkring

För motorcyklar gäller samma sak som för bila och andra motorfordon, alltså att du måste ha minst en trafikförsäkring så länge mc:n är påställd. Den täcker skador på personer och annans egendom men ersätter inte kostnader för skador på din egen motorcykel.

Utöver det kan du välja att ha en halv- eller helförsäkring som ger dig ett försäkringsskskydd för det egna fordonet, vilket absolut är att rekommendera. Som för alla fordon är det viktigt att det är samma person som står som ägare på fordonet som också är försäkringstagare.

Priset på mc-försäkringar kan variera väldigt mycket men du kan inte skriva försäkringen på någon annan för att få en billigare premie.

För att försäkringen ska gälla måste både fordonet och försäkring stå på den person som är verklig ägare och huvudsaklig brukare. Det ligger också på dig som försäkringstagare att kunna besiva detta (vid behov).

Man brukar prata om försäkrat intresse vilket innebär att försäkringen bara gäller för den som äger bilen och med ägare menar man den preson som drabbas ekonomisk vid en skada, och således också har intresse av att försäkra det.

Vi på Insured hjälper dig att hitta den bästa motorcykelförsäkring för just din MC.

Jämför Motorcykelförsäkring

[wpsm_comparison_table id=”2″ class=””]


Detta ingår i mc-försäkringen

Som nämnt ovan delas mc-försäkringar upp i samma delar som försäkringar för andra fordon, trafik- halv- och helfsörsäkring.

Trafikförsäkring

Med bara en trafikförsäkring på din mc täcks skador på personer, båda dig som förare och andra personer som kan skadas vid en olycka. Trafikförsäkringen täcker också skador på andras egendom, tex. annans fordon vid en olycka.

Halvförsäkring

En halvförsäkring inkluderar trafikförsäkringen och en delkaskoförsäkring. Med delkasko täcks bland annat brandskador och stöld. Du får däremot inte ersättning för lack- och plåtskador, eller för skador som du själv har orsakat.

Det här täcker en halvförsäkring:

 • Stöld- och inbrottsskada. Ersätter om din motorcykel blir stulen. Försäkringen täcker även stöld- och inbrottsförsök.
 • Brandskada. Halvförsäkringen täcker skador som uppstår om din motorcykel börjar brinna under färden eller när den står parkerad.
 • Maskinskada. Försäkringen kan även täcka skador vid motorhaveri eller vid fel på fordonets elektronik.
 • Glasskada. Ersätter skador på motorcykelns vindruta från tex. stenskott. För att få ersättning vid skadegörelse krävs dock en helförsäkring.
 • Rättsskydd. Om du hamnar i en tvist kan du få ersättning för rättegångskostnader.
 • Räddningsskydd. Erbjuder hjälp med bärgning och transport hem vid ett motorstopp eller efter en olycka. Detta är till viss del samma sak som ersätts genom assistansförsäkringar men de erbjuder ofta bättre ersättning och villkort. Så om du vill komplettera räddningsskyddet kan dessa vara ett bra alternativ.

Helförsäkring

En helförsäkring består förutom av trafikförsäkringen, och delkaskoförsäkringen (halvfösäkringen) av en vagnskadeförsäkring. Det innebär att försäkringen även ger ersättning om din motorcykel får yttre skador, exempelvis till följd av en olycka eller skadegörelse.

Tilläggsförsäkring

En tilläggsförsäkring är ett komplement till din motorcykelförsäkring. Vilka tilläggsförsäkringar som finns varierar mellan olika försäkringsbolag, så om du vill ha en specifik tilläggsförsäkring så kan det vara en bra idé att kolla upp vilka försäkringsbolag som erbjuder just den.

Några av de tilläggsförsäkringar som finns är hyrbil som innebär att du får ersättning för hyrbil om din motorcykel måste lämnas in på verkstad, olycksfall som ger dig som förare och eventuella medpassagerare bättre skydd och värdeminskning som skyddar värdet på motorcykeln så att du får högre ersättning även när motorcykeln har blivit lite äldre.

Att jämföra mc-försäkringar

Viktigt att jämföra

 • Försäkringspremien (pris)
 • Villkor som erbjuds
 • Vilka tilläggsförsäkringar som finns att teckna
 • Självrisk vid skada
 • Eventuella rabatter du kan få från försäkringsbolagen
 • Försäkringsbolagets rykte

Innan du tecknar en försäkring är det bra att göra en noggrann jämförelse mellan de olika försäkringsbolagens erbjudanden, På Insured vill vi hjälpa dig reda vilket som egentligen är det bästa erbjudandet för just dig.

Det kan skilja mycket mellan vad som ingår i de olika typerna av försäkringar och så klart även på priserna. Vissa bolag erbjuder även olika former av försäkring beroende på om man tecknar de på helår eller månadsvis.

Vad kostar en MC-försäkring?

Förutom försäkringsbolag och försäkringsnivå så finns det många andra saker som påverkar försäkringens pris, till exempel din ålder och din bostadsort. Om du är ung är försäkringen dyrare än om du är lite äldre, och om du bor i en ort där olycksrisken är högre så blir också försäkringen dyrare.

Även motorcykeln påverkar priset på försäkringen, till exempel motorcykelns värde och effekt. Dessa saker kan du såklart inte påverka om du redan har köpt en motorcykel, men om du inte har köpt den ännu så kan du ha dessa saker i åtanke om du tycker det är viktigt att försäkringen blir billigare.

Det finns även en hel del saker du kan påverka. Du kan till exempel välja en halvförsäkring istället för en helförsäkring – eller en trafikförsäkring, om du tycker att det räcker. Om du väljer att inte låna ut motorcykeln så blir priset på försäkringen också längre, men då gäller försäkringen bara för dig som ägare och inte när någon annan kör motorcykeln.

Genom att förvara motorcykeln säkert så att risken för stöld och skadegörelse minskar kan du också få ett lägre pris. Du kan även minska priset på försäkringen genom att endast använda lås som är godkända av försäkringsbolaget.

Timeline Heading 1

This is Timeline description, you can change me anytime click here

Timeline Heading 2

This is Timeline description, you can change me anytime click here

Timeline Heading 3

This is Timeline description, you can change me anytime click here

Avställningsförsäkring MC

Många väljer att inte använda motorcykeln under vintern, eftersom risken för trafikolyckor ökar då, och ibland kanske du av någon annan anledning inte kan eller vill använda motorcykeln en period. Då kan det vara en bra idé att ställa av motorcykeln och byta ut försäkringen till en avställningsförsäkring. Dessa är nämligen billigare, och skyddar din motorcykel under tiden du inte använder den.

En avställningsförsäkring skyddar vid stöld, skador och skadegörelse. En del försäkringsbolag erbjuder en avställningsförsäkring som en del av en halv- eller helförsäkring. Tänk dock på att motorcykeln inte får användas under tiden den är avställd, så om du vill köra den igen måste du ställa på den och ha en trafik-, halv- eller helförsäkring.

Årsförsäkring

En del försäkringsbolag erbjuder så kallad årsförsäkring, eller året runt försäkring. Det innebär att skyddet är detsamma under hela året, men priset varierar mellan olika månader. Vanligtvis är försäkringen som dyrast i maj, juni, juli och augusti och billigast från oktober till mars. Detta på grund av att motorcykeln oftast används som mest från maj till augusti, och betydligt mindre – eller kanske inte alls – mellan oktober och mars.

Försäkringen gäller dock inte om du ställer av din motorcykel, det finns ingen avställningsförsäkring och premien återbetalas inte vid avställning. Men istället så betalar du betydligt mindre under vintermånaderna, och har ändå samma skydd som resten av året.

Vanliga frågor om MC-försäkringar

Kan jag skriva försäkringen på någon annan?

Den som är faktisk ägare och huvudsaklig brukare av motorcykeln är också den som måste vara försäkringstagare. För att försäkringen ska gälla kan du alltså inte skriva MC:n och försäkringen på någon annan för att få en lägre premie.

Vad kostar en mc-försäkring och vad styr priset?

Det är omöjligt att svara på vad en mc-försäkring kostar, det kan variera väldigt mycket både från mc till mc men också mellan olika försäkringsbolag. Priset beror till stor del på motorcykelns efferkt (i kW) men också på många andra saker som geografi och försäkringstagare osv.

Måste man ha en MC-försäkring?

Om du använder din motorcykel så måste ha en försäkring. Det är dock endast lag på trafikförsäkring, och inte på halv- och helförsäkring. Eftersom trafikförsäkringen varken skyddar dig eller din motorcykel så kan det dock vara en bra idé att välja en halvförsäkring.

Vilket försäkringsbolag har bäst MC-försäkring?

Det är svårt att svara på, eftersom alla försäkringar passar bra för olika personer. Det beror på vilken typ av försäkring du vill ha och vilka delar av försäkringen som är viktiga för dig. Några försäkringsbolag som är bra är till exempel Bilsport & MC, Folksam, Dina försäkringar, Gjensidige, Länsförsäkringar, If, Trygg-Hansa och Svedea.

Sammanfattning

Att teckna försäkring kan vara lite klurigt, oavsett vilken försäkring man ska teckna. Därför är det bra att först ta reda på vad man vill ha för försäkring, vilka tillägg man vill ha och vad man tycker är viktigt. Det är lättare att hitta rätt om man vet vad man söker.

En motorcykelförsäkring fungerar ungefär som en bilförsäkring. Det finns trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring – och en del tilläggsförsäkringar. Trafikförsäkring ingår även i halv- och helförsäkring, men halv- och helförsäkring ger ett bredare skydd. Enligt lag måste du ha en trafikförsäkring, men däremot behöver du inte ha någon avställningsförsäkring om du skulle ställa av din motorcykel en period.

De flesta rekommenderas att välja en halvförsäkring, eftersom trafikförsäkringen inte skyddar din motorcykel och dig. Du bör också överväga att teckna en avställningsförsäkring om du ställer av din motorcykel, eftersom det skyddar den om något skulle hända – till exempel att den blir stulen.