Husvagnsförsäkring – Jämför försäkring för husvagn

När det börjar bli dags för husvagnssemester så är det också dags att fundera på vilka försäkringar man behöver. De flesta vill ha ett bra skydd för husvagnen, om olyckan skulle vara framme under semestern.

Att råka ut för en olycka, stöld eller andra tråkigheter under semestern är trots allt jobbigt nog som det är, så om man kan undvika att även drabbas ekonomiskt av det så vill man förstås gärna göra det.

Men vilken försäkring behöver man till sin husvagn? Måste man ha en husvagnsförsäkring? Vad täcker husvagnsförsäkringen, hur mycket kostar det och vilket försäkringsbolag är bäst när det gäller just husvagnsförsäkringar?

Det, och mycket annat, kommer du att få veta här. Förhoppningsvis kan detta hjälpa dig att välja rätt husvagnsförsäkring för just dig.

Jämför Husvagnsförsäkring

[wpsm_comparison_table id=”2″ class=””]


Vad ingår i husvagnsförsäkring?

Det finns två olika nivåer för husvagnsförsäkringen: halv- och helförsäkring. Skillnaden mellan dessa två är att vagnskada ingår i hel, men inte i halv.

Dock kan innehållet i försäkringen variera mellan olika försäkringsbolag, och ibland ingår flera saker i helförsäkringen, till exempel läckage.

Vanligtvis ingår följande i halvförsäkringen: stöld, brand, glas, semesteravbrott och rättsskydd. Därtill kan många andra delar ingå – till exempel maskinskada, räddning, kris, ansvar och ibland till och med drulle. Vad som ingår i din husvagnsförsäkring beror alltså helt och hållet på vilket försäkringsbolag du väljer.

Stenskott husvagn

I de flesta husvagnsförsäkringar ingår glas, vilket innebär att du kan få ersättning för stenskott på husvagnen. Vanligtvis behöver du betala självrisk på upp till 35 procent, men exakt vad som gäller varierar mellan olika försäkringsbolag.

Ofta är självrisken som lägst 1000 eller 1500 kronor, och ibland gäller självrisken endast om du behöver byta glaset men inte om det går att laga.

Däckexplosion husvagn

Däckexplosion ingår vanligtvis inte i husvagnsförsäkringen, men det kan finnas något försäkringsbolag som täcker sådant, till exempel med ett tillägg. Generellt ingår dock inte däckexplosion i husvagnsförsäkringen.

Husvagnsförsäkring med drulle

Drulle ingår vanligtvis inte i en husvagnsförsäkring, men det finns undantag. Hos Trygg-Hansa ingår drulle i både halv- och helförsäkringen.

Det innebär att du kan få ersättning om du till exempel tappar bort nycklarna, om någonting går sönder inne i husvagnen eller om du råkar tanka fel drivmedel.

Husvagnsförsäkring vid uthyrning

En husvagnsförsäkring gäller vanligtvis inte om du hyr ut din husvagn, dock kan skador på andras fordon och egendom ersättas av dragbilens trafikförsäkring.

Det är dock viktigt att ha en försäkring som gäller även för husvagnen, och detta blir ännu viktigare om du hyr ut husvagnen. Men vid uthyrning gäller som sagt inte den vanliga försäkringen.

Då behöver du istället ett tillägg för uthyrning, eller en specifik försäkring för just husvagnsuthyrning. Om du har tänkt hyra ut din husvagn bör du alltså kolla upp vad som gäller hos ditt försäkringsbolag, om de erbjuder någon tilläggsförsäkring för uthyrning.

Husvagnsförsäkring förtält

Det här kan variera mellan olika försäkringsbolag, men det vanligaste är att förtält ingår i husvagnens försäkring. Mobila uterum, så kallade standbytält, ingår dock vanligtvis inte. För att försäkringen ska gälla även för mobila uterum krävs en tilläggsförsäkring.

Vad kostar en husvagnsförsäkring?

En husvagnsförsäkring kan kosta allt från knappt en tusenlapp per år, upp till många tusenlappar. Priset beror inte minst på vilket försäkringsbolag du väljer och om du väljer en halv- eller helförsäkring samt eventuella tillägg. Men även många andra saker påverkar priset, till exempel husvagnens årsmodell och vikt samt din ålder och vart du bor.

Vilken husvagnsförsäkring ska man välja?

Det beror helt på vilket skydd du vill ha. Om du äger en nyare eller dyrare husvagn så kan det vara en bra idé att välja en försäkring som omfattar så mycket som möjligt, men om husvagnen inte kostade mycket alls att köpa så kan det kännas onödigt att lägga pengar på en husvagnsförsäkring.

Tänk dock på att en husvagnsförsäkring sällan kostar särskilt mycket, och ändå täcker många olika saker. Därför kan det vara värt att ha en billigare husvagnsförsäkring även till en äldre eller billigare husvagn.

Utgå helt enkelt från dina behov och fundera på vad du behöver. Räcker det med en halvförsäkring? Behöver du någon tilläggsförsäkring?

Är det någon punkt som är extra viktig för dig – någon som måste finnas med, eller där du vill att ersättningen ska vara så hög som möjligt?

Om du ska hyra ut husvagnen så är det viktigt att välja en tilläggsförsäkring för just uthyrning, eftersom den vanliga husvagnsförsäkringen inte gäller vid uthyrning.

Vilket försäkringsbolag är bäst på husvagnsförsäkringar?

Det går egentligen inte att säga vilket försäkringsbolag som är bäst, eftersom det beror på ditt behov. Även priserna kan skilja sig åt en hel del mellan olika försäkringsbolag, så det försäkringsbolag som erbjuder den mest prisvärda försäkringen för dig och din husvagn är kanske inte samma försäkringsbolag som är mest prisvärt för någon annan.

Några populära försäkringsbolag är Folksam, Trygg-Hansa, Swedbank, Vardia, Länsförsäkringar och If. Men det finns även många andra försäkringsbolag som är bra, och det är viktigt att jämföra för att hitta det bästa alternativet.

Punktering husvagn, gäller försäkring?

Generellt täcker husvagnsförsäkringen inte punktering, men det finns undantag. Om punkteringen till exempel beror på skadegörelse så kan helförsäkringen täcka det, eftersom skadegörelse ibland ingår i en helförsäkring.

Det bästa är dock att kontakta försäkringsbolaget för att få veta vad som gäller, om det finns någon tilläggsförsäkring som omfattar punktering och så vidare.

Fukt i husvagn – täcker försäkringen det?

Generellt täcker husvagnsförsäkringen inte fuktskador, men det kan finnas undantag. Om du tycker att detta är viktigt bör du alltså kolla med försäkringsbolaget vad som gäller, och om det eventuellt finns någon tilläggsförsäkring som kan täcka detta.

En del försäkringsbolag täcker vattenskador från till exempel läckage inne i husvagnen, men detta ingår inte hos alla försäkringsbolag.

Det är dock betydligt lättare att hitta en försäkringsbolag som täcker läckage och vattenskador, än att hitta ett som täcker fukt och mögel.

Det bästa är alltså att försöka undvika fukt så långt det är möjligt – och eventuellt välja en försäkring som täcker vattenskador, om man är oroad över sådant.

Måste man ha husvagnsförsäkring?

Eftersom en husvagn inte är ett fordon så finns det ingen lag på att husvagnen ska ha en försäkring. Det finns heller ingen trafikförsäkring för husvagnar, utan husvagnen omfattas av dragbilens trafikförsäkring. Trafikförsäkringen täcker dock endast sak- och personskador som du orsakar i trafik, och ingenting annat.

Om du vill ha en försäkring för själva husvagnen, som täcker till exempel brand och stöld, så bör man alltså teckna en husvagnsförsäkring.

Här är det viktigt att komma ihåg att husvagnen endast omfattas av dragbilens trafikförsäkring – inte eventuell halv- eller helförsäkring. För att din husvagn ska vara försäkrad för brand, stöld och så vidare så krävs alltså en separat halv- eller helförsäkring för husvagnen.

Kan man säga upp husvagnsförsäkring?

Ja, du kan byta eller säga upp din husvagnsförsäkring. Generellt är försäkringen dock bunden med ett år åt gången, så du kan alltså enbart säga upp försäkringen vid den tidpunkt på året då du tecknade försäkringen – årsförfallodagen.

Vanligtvis går det dock att meddela försäkringsbolaget i förväg att man vill säga upp försäkringen på förfallodagen, men då är det viktigt att komma ihåg att teckna en ny försäkring som börjar gälla samma dag, om man vill ha en ny försäkring.

Vanligtvis finns dock ett par undantag. Om du säljer din husvagn som avslutas försäkringen, och detsamma gäller vanligtvis om du ställer av husvagnen.

Det kan dock finnas skillnader mellan olika försäkringsbolag, så om du undrar vad som gäller vid avställning – om försäkringen försvinner automatiskt – så kan det vara en bra idé att kontakta ditt försäkringsbolag.