Husbilsförsäkring – Jämför och hitta bästa och billigaste försäkringen

När man har köpt en husbil är det viktigt att försäkra den redan första dagen, eftersom försäkringen inte täcker sådant som händer innan försäkringen har tecknats. Om du till exempel skulle ha otur och råka ut för något när du åker hem med husbilen, eller första dagarna, så gäller inte försäkringen om du inte har hunnit teckna en försäkring.

Men att välja försäkring kan vara lättare sagt och gjort. I dag finns det många olika försäkringsbolag, och innehållet i deras försäkringar kan skilja sig åt en hel del – och det gör även priset.

Dessutom kan man, precis som när man tecknar en vanlig bilförsäkring, välja mellan trafik-, halv- och helförsäkring. Även här varierar innehåll och pris, och att veta vilken nivå man bör välja kanske inte alltid är så självklart.

Om du har en väldigt ny husbil eller en väldigt värdefull, då känns det förmodligen givet att välja en helförsäkring. Men istället kan det vara svårt att välja försäkringsbolag, och dessutom måste du fundera på om du behöver någon tilläggsförsäkring.

Om du äger en äldre husbil så kan det vara ännu svårare att välja rätt försäkring, eftersom det ibland inte är lönsamt att välja en dyr helförsäkring med tanke på självrisk och värdeminskning.

Därför kommer vi här att gå igenom olika typer av försäkringar för husbilar, vad de innehåller och vilka tilläggsförsäkringar som finns. Vi kommer även att gå in på vad som gäller om du hyr ut din husbil, och andra saker som kan vara bra att tänka på. Förhoppningsvis gör detta ditt val av husbilsförsäkring lite enklare.

Jämför Husbilsförsäkring

[wpsm_comparison_table id=”2″ class=””]


Vad täcker husbilsförsäkringen?

Självklart börjar vi med det som är allra mest basic, och viktigt att ha koll på – nämligen innehållet i försäkringen. Här är upplägget detsamma som för bilförsäkringar, det finns alltså tre olika nivåer att välja mellan: trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. Därtill finns ett flertal tilläggsförsäkringar för den som vill ha en extra trygg husbilsförsäkring.

Trafikförsäkring

När det gäller trafikförsäkring så är innehållet alltid i stort sett samma, oavsett vilket fordon du tecknar en sådan försäkring för. Den täcker helt enkelt person- och egendomsskador.

Det innebär att den täcker personskador och skador på andra människors egendom, men inte skador på ditt eget fordon. Det här är helt enkelt ett grundskydd som man måste ha, men det räcker inte särskilt långt.

Om du råkar ut för till exempel råkar ut för stöld, skadegörelse, brand, skador på din husbil efter en trafikolycka eller någonting annat så täcker försäkringen inte detta.

Generellt kan man säga att en trafikförsäkring inte är tillräcklig, men det finns förstås undantag. Om du till exempel har köpt en väldigt billig husvagn och tänkt att den ändå bara ska hålla en säsong eller två, då kan det faktiskt räcka med en trafikförsäkring.

Halvförsäkring

Halvförsäkringen ger ett brett skydd, men innehållet kan variera mellan olika försäkringsbolag. Vanligtvis innehåller den brandskada, glasskada, bärgning/räddning, maskinskada, stöld och rättsskydd. 

Hos många försäkringsbolag ingår även semesteravbrott, vilket innebär att du får ersättning om din semester blir avbruten för att husbilen går sönder under resan. Då gäller det dock att skadan är en sådan som försäkringsbolaget täcker. Då får du alltså, utöver ersättningen för skadan, även ersättning för varje dag som husbilen inte kan användas.

Annat som kan ingå i en halvförsäkring är till exempel drulle, ansvarsförsäkring och krisskydd, Innehållet varierar helt enkelt en del mellan olika försäkringsbolag, och därför är det viktigt att jämföra försäkringar innan man bestämmer sig.

Något annat som kan vara bra att kolla på är hur höga ersättningarna är för olika saker, eftersom även detta kan variera en del mellan olika försäkringsbolag.

Helförsäkring

Även innehållet i helförsäkringen kan variera lite mellan olika försäkringsbolag, men vanligtvis är det bara en sak som skiljer mellan halv- och helförsäkringen – vagnskada. Det här är egentligen inte så “bara”, eftersom det innebär att du får ersättning för yttre skador på din bil vid till exempel trafikolyckor eller skadegörelse.

Detta gäller även om du råkar köra in i någonting, och vid många andra tillfällen. En vagnskadeförsäkring kan helt enkelt vara väldigt bra att ha vid många tillfällen.

Här är det dock viktigt att tänka på självrisken. När du jämför olika försäkringsbolag så bör du även ta hänsyn till vilka som har lägst självrisk. Om du har en husbil som inte är värd mycket bör du också fundera över om det är värt att välja en helförsäkring.

Självrisken och värdeminskningen kan innebära att du inte får ut så mycket på försäkringen, och när du dessutom har betalat på försäkringen varje månad – kanske under flera år – så kan det faktiskt innebära att du i slutändan har förlorat på att ha en helförsäkring.

Tilläggsförsäkringar

Om du vill ha ett ännu bättre skydd än det halv- och helförsäkringen kan erbjuda, då kan du även välja olika tilläggsförsäkringar. Vilka tilläggsförsäkringar som erbjuds varierar mellan olika försäkringsbolag, så om du vill ha en sådan bör du även kolla vilka som har just den tilläggsförsäkring som du vill ha.

Några av de tilläggsförsäkringar som finns är till exempel självriskreducering, privat vård och ersättning för medicinsk invaliditet efter trafikolycka, assistans och olycksfall. Vad dessa tilläggsförsäkringar ersätter, och hur hög ersättningen är, varierar mellan olika försäkringsbolag. 

Husbilsförsäkring uthyrning

Om du hyr ut din husbil så gäller vanligtvis inte din vanliga husbilsförsäkring. En del försäkringsbolag kan dock erbjuda en utökad försäkring eller en tilläggsförsäkring, vilket innebär att premien blir högre men att försäkringen då även gäller vid uthyrning. Det är dock viktigt att kolla med försäkringsbolaget vilka villkor som gäller – hur länge du kan hyra ut din husbil, till exempel.

Det är viktigt att aldrig hyra ut husbilen innan du har tagit reda på vad som gäller hos ditt försäkringsbolag. Om något skulle hända så är risken nämligen stor att du inte får någon ersättning alls, om du inte har en försäkring som gäller även vid uthyrning.

Vad kostar en husbilsförsäkring?

Det varierar väldigt mycket och beror till stor del på vilket försäkringsbolag du väljer och vilken nivå. Men det handlar självklart även mycket om hur gammal husbilen är och många andra saker.

Det är alltså svårt att säga vad försäkringen kommer att kosta, men mellan 3000 kronor och 7000 kronor är vanligt – även om det givetvis kan bli både dyrare och billigare, beroende på vilken husbil du äger och vilken försäkringsnivå du väljer.

Det kan också vara bra att tänka på att detta är ett årspris, och att många väljer att ställa av sin husbil under stora delar av året – eller åtminstone under vintern. Om man inte vintercampar så kan man alltså ställa av husbilen och antingen ha en avställningsförsäkring, som är betydligt billigare än en halv- eller helförsäkring, eller inte ha någon försäkring alls.

En del försäkringsbolag erbjuder dock inte avställningsförsäkring, utan använder sig istället av årsförsäkringar. Det innebär att du alltid har samma skydd och inte behöver ställa av din husbil, men du betalar mindre under till exempel vintern och mer under sommaren.

Då kan du använda husbilen året runt. Om du inte använder den under vintern kan det dock vara bättre att välja att ställa av husbilen under vintern, då kan du spara in många tusenlappar. 

Vad påverkar priset – och hur kan man få ett lägre pris?

Det är som sagt många saker som påverkar priset, men till stor del handlar det om vilken husbil du äger – och hur gammal den är. Om du inte redan har köpt en husbil kan det alltså vara en bra idé att välja en lite äldre modell, om du vill få en billigare försäkring.

Andra saker som kan påverka priset är till exempel din ålder, vart du bor och hur du förvarar husbilen. Andra saker som kan påverka priset, hos en del försäkringsbolag, är till exempel om det finns ett godkänt inbrottslarm och annan säkerhet.

Det du kan göra för att påverka priset på din försäkring är alltså att förvara husbilen i ett låst garage när du inte använder den, och att installera ett godkänt larm. Kolla dock med ditt försäkringsbolag vad som gäller hos dem.

Det kan också vara en bra idé att ställa av husbilen om du inte använder den under en period, till exempel över vintern. Många försäkringsbolag erbjuder då avställningsförsäkring som ger ett bra skydd under tiden du inte använder husbilen, men till ett lägre pris.

Måste man ha en husbilsförsäkring?

Ja, man måste ha en trafikförsäkring – men inte en halv- eller helförsäkring. Alla motorfordon som används måste enligt lag ha en trafikförsäkring.

Om husbilen är oförsäkrad så får du böter för varje dag den inte har någon försäkring. Det kan alltså bli dyrt att inte försäkra husbilen direkt, och ännu dyrare om något skulle hända eftersom du inte kan få ersättning från försäkringsbolaget för sådant som inträffar innan du har tecknat försäkringen.

Om du är osäker på vilken försäkringsnivå du ska välja så kan du dock börja med en trafikförsäkring, och sedan uppgradera till en halv- eller helförsäkring. Du kan dock inte byta försäkringsbolag när som helst, utan endast på årsförfallodagen. Det är alltså en bra idé att kolla upp vilket försäkringsbolag du ska välja redan innan du köper husbilen.

Det finns som sagt ingen lag som säger att du måste ha halv- eller helförsäkring, dock är det oftast en bra idé att välja någon av dessa eftersom det ger ett betydligt bättre skydd. En trafikförsäkring täcker nämligen inte skador på ditt eget fordon, och inte heller sådant som till exempel brand eller skadegörelse.

Vilken husbilsförsäkring ska man välja?

Det finns många saker att ta hänsyn till när man väljer husbilsförsäkring. Om du vill ha ett så bra skydd som möjligt så bör du jämföra olika försäkringsbolag för att se vart du kan få den bästa halv- eller helförsäkringen, och vilka tilläggsförsäkringar som erbjuds. Innehållet i försäkringarna kan nämligen skilja sig åt mellan olika försäkringsbolag.

Två saker som är väldigt viktigt att tänka på när du väljer din försäkring är omfattning och självrisken. Omfattningen är alltså vad som ingår i försäkringen, och här kan det som sagt variera en del mellan olika försäkringsbolag.

Om du vill ha ett riktigt bra skydd bör du leta efter försäkringsbolag som täcker så många olika saker som möjligt, men även ger en så bra ersättning som möjligt för dessa saker. Om du istället letar efter en billig försäkring så bör du fokusera på det bästa innehållet till det bästa priset.

Om du har en husbil som inte är värd särskilt mycket så bör du fundera över, och räkna på, om det verkligen är värt med en halv- eller helförsäkring.

Kolla vad självrisken ligger på, och tänk också på värdeminskningen. När du lägger ihop dessa två så kan det innebära att du inte alls kommer få ut mycket på försäkringen om något händer, och har du då betalat för en dyr försäkring i många månader – kanske flera år – så har du kanske förlorat på att ha en helförsäkring. En halvförsäkring kan kanske fungera bättre – eller kanske räcker det med en trafikförsäkring, till och med.

Vilket försäkringsbolag är bäst på husbilsförsäkringar?

Det här beror förstås på vilken husbil du äger, och vilket skydd du behöver. En försäkring som är perfekt för en person kanske är helt fel för någon annan. Några populära försäkringsbolag när det gäller just husbilsförsäkringar är: ICA försäkring, Dina försäkringar, Vardia, If, Folksam och Länsförsäkringar. 

Med stor sannolikhet har du redan en eller flera försäkringar, till exempel hemförsäkring och bilförsäkring. Då kan det vara en bra idé att börja med att kolla om de har någon husbilsförsäkring, och vad den innehåller och kostar. Om du samlar flera försäkringar hos samma försäkringsbolag så kan du ofta få ett bättre pris, och dessutom blir det enklare.

Sammanfattning:

Försäkringar är inte det lättaste, men det behöver egentligen inte vara så avancerat heller. Börja med att fundera över vilket skydd du och din husbil behöver – en nyare eller dyrare husbil vill du förmodligen ha ett riktigt bra skydd till, medan en billigare husbil inte alls behöver samma skydd. Fundera också på om du vill ha någon tilläggsförsäkring.

Jämför sedan olika försäkringsbolag för att se vilka som erbjuder det bästa innehållet till det bästa priset. Fokusera på det som är viktigt för just dig – kanske vill du ha låg självrisk, bra ersättning vid stöld, att försäkringen ska täcka så mycket som möjligt eller också så vill du bara ha ett så bra pris som möjligt. Jämför, och låt det ta tid om det behövs – men kom ihåg att teckna försäkringen innan du kör hem husbilen.