Jämför båtförsäkring – Hitta rätt försäkring för din båt 2020

Försäkringar kan vara en riktig djungel, och speciellt sådana du inte har haft tidigare. Om du till exempel har köpt en båt nyligen så tycker du förmodligen att båtförsäkringar är det mest förvirrande du någonsin har stött på.

En del gör det enkelt, och ringer upp sitt vanliga försäkringsbolag för att fråga om de erbjuder någon båtförsäkring. Och visst kan man göra så, för det viktigaste är trots allt ändå att man har någon båtförsäkring. Nackdelen är dock att du säkerligen hade kunnat hitta både billigare och bättre försäkringar, om du istället hade jämfört försäkringar först.

Men för att göra det så behöver man först ha lite koll på försäkringar. Vilka olika båtförsäkringar finns det, och vad ingår i en båtförsäkring? Vilken passar bäst för just ditt behov, och behöver du någon tilläggsförsäkring?

Här kommer vi att gå igenom olika typer av båtförsäkringar och vad de täcker. Vi kommer också att gå igenom tilläggsförsäkringar, kostnaden för en båtförsäkring och vad som gäller om du hyr eller hyr ut en båt.

Kort sagt så kommer du att få veta allt du behöver veta om båtförsäkringar, och hur du hittar det bästa och billigaste alternativet för just dig och din båt.

Jämför Båtförsäkring

[wpsm_comparison_table id=”6″ class=””]


Olika typer av båtförsäkringar

Vad som ingår i en båtförsäkring kan variera mellan olika försäkringsbolag, och även beroende på vilken typ av försäkring du väljer – samt om du lägger till någon tilläggsförsäkring, förstås. Vanligtvis täcker försäkringen båten och all utrustning på båten.

Många försäkringsbolag har en grundförsäkring, och sedan kan du själv välja till olika tilläggsförsäkringar. Andra försäkringsbolag har istället flera olika försäkringar som du kan välja mellan. Ibland är det bara ersättningen som varierar, men ibland kan de olika försäkringarna även ha olika innehåll.

Grundskydd

Det finns sådant som vanligtvis ingår i försäkringen, oavsett vilken typ av försäkring du väljer. Detta kan dock ändå variera något mellan olika försäkringsbolag, så det är viktigt att läsa noggrant vad som ingår innan du tecknar en försäkring.

Vanligen ingår följande:

 • Ett grundskydd för båten och sådant som flytväst, kläder och fiskeredskap.
 • Stöldskydd för såväl båten och tillbehör som dina personliga ägodelar som du förvarar på båten.
 • Brandskador som uppstår vid brand, kortslutning eller blixtnedslag.
 • Skada vid sjösättning.
 • Skada när båten ligger upplagd.
 • Ersättning för sjöskada, det vill säga skador som uppstår till sjöss.
 • Skador på motor.
 • Ersättning för bogsering.

Tilläggsförsäkringar

Även om de flesta båtförsäkringar ger ett riktigt bra skydd, så kan man ändå behöva en tilläggsförsäkring ibland. Det kan vara till exempel om du tävlar med båten, om du hyr ut den eller om du vill ha ett utökat stöldskydd. Det finns många olika tilläggsförsäkringar, men vilka som erbjuds kan variera mellan olika försäkringsbolag.

Några exempel på tilläggsförsäkringar:

 • Utökat giltighetsområde, om du till exempel ska till Nordsjön eller någon annanstans. Detta tillägg gör helt enkelt så att din försäkring gäller på flera platser.
 • Allriskförsäkring. Denna försäkring är kanske mer känd som “drulle”. Den här försäkringen täcker helt enkelt sådant som du själv har orsakat.
 • Skadeskydd för motorn. Här finns det ofta gränser för hur gammal motorn får vara för att detta skydd ska gälla. Kolla upp med försäkringsbolaget vad som gäller.
 • Ekonomiskt skydd, om du krävs på skadestånd för att du har skadat en annan båt eller om du hyr ut din egen båt.
 • Krisskydd. Med ett krisskydd kan du få stöd av en terapeut om du har varit med om en båtolycka och mår dåligt efter det. Du kan även få ersättning om du säljer din båt och hamnar i en tvist, eller om du krävs på ersättning efter att ha kolliderat med en annan båt.
 • Avbrottsförsäkring. Om din båt bli stulen under båtsäsongen, mellan april och augusti, så har du rätt till en avbrottsförsäkring.
 • Utökat skydd. Gäller om du har din båt på land eller under vinterförvaring i sjön. Detta kan innebära att du inte behöver låsa in lös utrustning och utombordsmotorn.

Så väljer du rätt båtförsäkring

När du ska välja försäkring så är det bra att börja med att fundera över vilket skydd du behöver. Räcker det med en grundförsäkring, eller behöver du även någon tilläggsförsäkring? Är det någon punkt som är extra viktig för dig, som bör finnas med i din försäkring eller där du vill ha så hög ersättning som möjligt?

Såväl innehållet som ersättningen kan variera mellan olika försäkringsbolag, och likaså priset. Oavsett om du vill hitta en så billig båtförsäkring som möjligt, eller det bästa tänkbara skyddet, så kan det alltså vara en bra idé att jämföra olika försäkringar.

Med stor sannolikhet så har du redan några försäkringar – hemförsäkring, bilförsäkring och kanske fler än så. Att samla alla försäkringar hos samma försäkringsbolag kan innebära ett lägre pris, eftersom försäkringsbolaget ofta ger en rabatt för flera försäkringar. Det kan också vara enklare att ha alla sina försäkringar samlade.

Tänk dock på att det här inte alltid är det bästa alternativet, det kan finnas bättre – eller billigare – alternativ hos ett annat försäkringsbolag. Så börja med att kolla vad ditt försäkringsbolag erbjuder, men jämför sedan med andra för att hitta det bästa alternativet.

Båtförsäkring ordlista

Ansvarsskydd: Det här är en del av många olika försäkringar, inte enbart båtförsäkringar. Generellt innebär det att man kan få hjälp om man har råkat skada någon, eller någon ägodelar. I en båtförsäkring kan ett ansvarsskydd gälla om du råkar skada någon annans båt till sjöss, till exempel. Ansvarsskyddet gäller för den som äger eller lånar båten.

Rättsskydd: Även rättsskydd är vanligt i många olika försäkringar, och ingår ofta i båtförsäkringar. Ett rättsskydd innebär att du kan få ersättning för kostnader om du behöver en jurist eller advokat, till exempel. Ofta är självrisken 20 till 25 procent av beloppet.

Aktsamhetskrav: Aktsamhetskrav innebär att du måste försöka undvika situationer, som stöld eller att det uppstår skador på båten. Det innebär till exempel att båten är i sjövärdigt skick när den ligger i sjön, att du har en brandsläckare ombord, att utombordsmotorn är fastbultad eller låst och så vidare.

Om man inte följer aktsamhetskraven så kan det innebära att man får en lägre ersättning, eller ingen ersättning alls. Aktsamhetskraven kan variera mellan olika försäkringsbolag och beroende på vad försäkringen innehåller, så kolla alltid vilka krav som finns.

Sportfiskeförsäkring: En del försäkringsbolag erbjuder en särskild försäkring för sportfiskare. I den ingår till exempel ersättning för stöld av sportfiskeutrustning, eller skador på sportfiskeutrustning.

Uppläggningsförsäkring: En uppläggningsförsäkring täcker skador på båten som uppkommer när den är upplagd, samt skador under transport och uppläggning.

Entusiastförsäkring: Den som har en racerbåt, en powerboat eller en klassiker kan teckna en särskild försäkring för entusiastbåtar och veteranbåtar. För powerboat och racerbåtar ingår inte skador till sjöss, och försäkringen gäller inte under tävling. 

Måste man ha båtförsäkring?

Nej, det finns inget krav eller någon lag på att du måste ha en båtförsäkring. Det är du själv som avgör om du vill ha och behöver en båtförsäkring. Men med tanke på att båtar ofta är väldigt dyra, och att det kan kosta en hel del att reparera dem, så kan det dock vara en väldigt bra idé att skaffa en båtförsäkring.

Om du inte har något stort behov av en båtförsäkring så kanske det räcker med ett grundskydd, och då kan du även fokusera på att hitta den billigaste båtförsäkringen. Jämföra gärna olika billiga båtförsäkringar för att hitta den som har bäst innehåll till lägst pris.

Båtförsäkring uthyrning – vad gäller då?

Vad som gäller vid uthyrning kan variera en hel del mellan olika försäkringsbolag, så tänk på att även kolla upp detta om du har tänkt hyra ut din båt. Vanligtvis gäller båtförsäkringen även vid uthyrning i upp till tre veckor, exakt hur länge varierar dock.

Om du ska hyra ut båten genom uthyrningsföretag eller förmedlingsföretag så kan det dock vara så att du måste välja ett tillägg för uthyrning till din båtförsäkring. Om du har för avsikt så bör du alltså vara noggrann med att kolla upp vad som gäller hos olika försäkringsbolag, och teckna eventuell tilläggsförsäkring. Annars finns risken att försäkringen inte gäller.

Vad kostar en båtförsäkring?

Kostnaden för en båtförsäkring varierar väldigt mycket. Främst beroende på vilket försäkringsbolag du väljer, eventuella tilläggsförsäkringar samt vilken båt du har – vilken modell och hur gammal. Här kan det alltså variera kraftigt, och det är omöjligt att säga ett exakt pris för en båtförsäkring.

För en del båtar kan försäkringen kosta mindre än 3000 kronor per år, men för andra kan den kosta mer än 10 000 kronor per år. Vanligtvis ligger priset omkring 3000 eller 4000 kronor per år, men det här varierar som sagt väldigt mycket.

Tänk dock på att jämföra försäkringar innan du tecknar en. Inte bara för att hitta det bästa priset, utan även för att hitta den försäkring som passar dig bäst. Många gånger kan innehållet i försäkringen, eller ersättningarna, variera trots att de kostar ungefär lika mycket. Här kan du alltså både spara pengar, och få mer för pengarna, om du jämför innan.

Kan man påverka priset på båtförsäkringen?

Det finns mycket du inte kan påverka, åtminstone inte om du redan har köpt en båt. Om du inte har köpt båten ännu så kan du dock välja en som är billigare att försäkra, till exempel en lite äldre båt. Om du redan äger båten så är sådana saker förstås omöjliga att påverka.

Du kan dock jämföra olika försäkringsbolag, för att hitta det bästa priset. Tänk dock inte enbart på försäkringens pris, utan även på vad som ingår i olika försäkringar. Ibland kan det vara mer värt att få en bättre försäkring för samma pris, än en billigare försäkring.

Något du kan göra för att påverka priset är att installera ett riktigt bra stöldskydd på din båt. Då kan försäkringsbolaget sänka din premie, alltså priset för försäkringen, med upp till hela 30 procent. Detta beror dock även på vilket stöldskydd du väljer, men ett bra stöldskydd kan minska priset på försäkringen en hel del.

En annan sak som påverkar försäkringens pris, och som gäller alla försäkringar, är hur mycket du använder den. Många försäkringsbolag drar till exempel av lite på priset för varje år som du inte behöver använda försäkringen. Genom att vara aktsam och använda stöldskydd kan du alltså få en ännu billigare försäkring i längden.

Sammanfattning:

Båtförsäkringar kan, precis som alla andra försäkringar, vara smått förvirrande. Detta för att det finns så många olika försäkringar, och många olika försäkringsbolag. Men egentligen är det inte så avancerat. Det finns ett grundskydd som täcker en hel del, och om du behöver eller vill ha ett ännu bättre skydd så kan du lägga till en eller flera tilläggsförsäkringar.

Det är alltså en bra idé att jämföra försäkringar innan du tecknar en. Inte bara för att få det bästa priset på försäkringen, utan även för att hitta rätt försäkring för just dig.

Om priset är viktigt kan det vara bra att jämföra för att hitta bäst innehåll och bäst ersättningar till bäst pris. Om priset är mindre viktigt kan du istället jämföra för att hitta den bästa försäkringen, för just dig och din båt.

Tänk också på att du kan behöva en tilläggsförsäkring om du ska hyra ut din båt. Det kan också vara bra att kolla vad som gäller hos olika försäkringsbolag, ofta gäller försäkringen även vid uthyrning, men endast under en viss tid. Om det här är aktuellt för dig så är det viktigt att kolla upp dessa saker innan, så att du vet att försäkringen gäller om något händer.

För att påverka försäkringens pris så kan du installera ett stöldskydd. Ett bra stöldskydd kan minska premien, priset på försäkringen, med upp till 30 procent.

Ett annat sätt att sänka priset på sin försäkring är att vara så aktsam som möjligt, så att försäkringen inte behöver användas. Många försäkringsbolag sänker nämligen priset varje år som försäkringen inte har används. Ett bra stöldskydd och aktsamhet kan alltså bidra till ett bättre pris.