ATV-försäkring – För fyrhjuling och terrängfordon

En ATV används oftast som ett arbetsredskap, men kan även användas för nöjesåkning. Eftersom ATV:n är ett motordrivet fordon så behövs det förstås även en försäkring, men precis som för andra fordon så finns det flera olika försäkringar att välja mellan.

När det gäller fyrhjulingar kan det dock vara ännu svårare att hitta rätt i försäkringsdjungeln, eftersom det finns olika typer av fyrhjulingar – och olika typer av ATV – och därför är det också olika regler och olika försäkringar som gäller.

Måste man ha en försäkring till en ATV? Vilken försäkring ska man välja? Och vad är egentligen skillnaden mellan olika försäkringar? Här kommer vi att gå igenom allt det, och en hel del annat – till exempel vad en ATV-försäkring kostar, vad den täcker och när man ska teckna försäkringen.

Jämför ATV

[wpsm_comparison_table id=”8″ class=””]


Terrängskoter, terrängfordon, terrängreggad ATV, terränghjuling – vad är vad?

För att förklara det här så börjar vi med ett annat begrepp – fyrhjuling. Fyrhjuling är ett samlingsnamn för flera olika fordon, på samma sätt som att bilen finns i olika varianter. Terränghjuling är ett annat namn för fyrhjuling, och ATV är ytterligare ett – som betyder All Terrain Vehicle.

Terrängfordon, eller terrängmotorfordon, är också ett samlingsnamn. Fyrhjulingen är en typ av terrängmotorfordon. Under det samlingsnamnet hittar vi terrängskoter, lätt terrängvagn och tung terrängvagn. Till terrängskotrar hör dels snöskoter, men även terränghjulingar, som är en sorts fyrhjuling.

Och slutlingen, terrängreggad ATV. Det här är en form av registrering för ATV. Det finns två olika typer av registrering: Terrängregistrerad och vägregistrerad.

Man kan säga att terrängregistrering är den vanliga, eller åtminstone den tidigaste, registreringen. Möjligheten att vägregistrera fyrhjulingen, som kom senare, innebär egentligen att man MC-registrerar den. Då får man köra på allmänna vägar om man har A- eller B-körkort.

En terrängregistrerad fyrhjuling får ha obegränsad effekt, men den får inte köras på allmänna vägar. En vägregistrerad fyrhjuling, däremot, får köras på allmänna vägar men med begränsad effekt.

Då får effekten vara max 15 kilowatt, vilket motsvarar ungefär 19 hästkrafter. Sedan vägregistrering infördes så har det blivit ett mycket populärt alternativ.

Egentligen finns det dock ytterligare tre alternativ när det kommer till registrering: en ATV kan vara traktorregistrerad, terrängvagnsregistrerad och oregistrerad. Här gäller det alltså att skilja på olika former av registrering, för att veta vilken försäkring som behövs.

Försäkringar för fyrhjulingar

Precis som för bilar så finns det olika nivåer på försäkringen för fyrhjulingar. Vad nivåerna kallas kan variera mellan olika försäkringsbolag men ofta heter de precis samma som bilförsäkringar – det vill säga trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring.

För enkelhetens skull så kommer vi att kalla försäkringarna för trafik-, halv- och helförsäkring då detta är vanligast. Men det kan ändå vara bra att ha i åtanke att en del försäkringsbolag har andra namn för dessa försäkringar, och ibland har andra upplägg. Även innehållet i försäkringarna kan variera lite mellan olika försäkringsbolag.

Utöver trafik-, halv- och helförsäkring så finns det olika tilläggsförsäkringar för den som vill ha ett ännu bredare skydd. Vilka tilläggsförsäkringar som erbjuds varierar mellan olika försäkringsbolag, och de kan även kallas olika saker.

Det är inte heller alla försäkringsbolag som erbjuder tilläggsförsäkringar. Om man vill ha en tilläggsförsäkring kan det alltså vara en bra idé att kolla upp vilka försäkringsbolag som erbjuder den.

Trafikförsäkring

Att välja enbart trafikförsäkring är det billigaste alternativet, men det är också den försäkring som ger det sämsta skyddet. Trafikförsäkringen täcker enbart personskador vid en olycka, samt skador på andras egendom som du orsakar med din ATV. Trafikförsäkringen täcker inga skador på din egen ATV. Den täcker inte heller brand, maskinskada, stöld och så vidare. Trafikförsäkringen täcker helt enkelt enbart personskador och skador på andra människors egendom, som orsakas av dig och din ATV.

Halvförsäkring

Det är betydligt större skillnad mellan en trafikförsäkring och en halvförsäkring, än mellan en halvförsäkring och en helförsäkring. Först och främst så ingår det som ingår i trafikförsäkringen, det vill säga personskador och skador på andras egendom.

Därtill ingår även brand, stöld, maskinskada och rättsskydd. Ibland ingår även krisskydd. Kort sagt så kan man säga att halvförsäkringen täcker väldigt mycket – såväl dig och ditt fordon, som andra människor och dera egendom.

Helförsäkring

En helförsäkring har oftast bara en punkt mer än halvförsäkringen: vagnskada. Det vill säga skador på karossen och lacken. Halvförsäkringen täcker inte detta, utan det gör endast helförsäkringen. I övrigt är helförsäkringen som halvförsäkringen, och täcker allting som den täcker – men med tillägget vagnskada.

Tilläggsförsäkring

Halv- och helförsäkring ger ett väldigt brett skydd, men trots det kan man ibland vilja ha ett ännu bättre skydd. Därför finns det tilläggsförsäkringar som man kan lägga till. Vilka som erbjuds kan som sagt variera mellan olika försäkringsbolag.

Ibland innebär en tilläggsförsäkring att ersättningen blir högre, till exempel ersättningen för tillbehör och utrustning.

Ett annat tillägg är “olycksfall” som innebär att du kan få en extra ersättning – upp till 600 000 kronor – om du eller en passagerare skadas vid en olycka och får bestående men eller omkommer. Om krisskydd inte redan ingår i försäkringen så brukar den delen finnas med i detta tillägg.

Avställningsförsäkring

Många försäkringsbolag erbjuder även en så kallad “avställningsförsäkring”, även kallad “garageförsäkring”. Ibland erbjuder försäkringsbolaget flera alternativ för avställningsförsäkring, en mindre och en större, och då täcker den större flera saker.

En avställningsförsäkring är en försäkring för ett avställt fordon, helt enkelt. Om du till exempel enbart använder din ATV under sommaren så kan det kännas onödigt att behöva betala för en vanlig försäkring under övriga årstider. Då kan du istället välja att ställa av ATV:n, och teckna en avställningsförsäkring.

Du får dock inte använda en avställd ATV, inte ens för att flytta den. Om du ska köra den så måste du ställa på den igen, och då måste du teckna en trafikförsäkring – och eventuellt halv- eller helförsäkring. En avställningsförsäkring får alltså endast användas för avställda fordon, och ett avställt fordon får inte användas.

I en avställningsförsäkring ingår vanligtvis brand, stöld och rättsskydd. Ibland ingår även skadegörelse, eller andra delar. Exakt vad som ingår varierar mellan olika försäkringsbolag.

Du måste inte ha en försäkring om din ATV är avställd, men det kan vara en bra idé att ha en sådan försäkring. De kostar oftast inte mycket alls, men ger ett bra skydd om något händer. Och det finns trots allt en hel del som kan hända, även när den är avställd.

Vilket försäkringsbolag har bäst ATV-försäkring?

Det finns väldigt många försäkringsbolag som erbjuder ATV-försäkring, och det går egentligen inte att säga vilken som är bäst.

Det beror nämligen på väldigt många olika saker: vilken typ av fyrhjuling du har, vilken nivå på försäkring du vill ha, vilka delar i försäkringen du tycker är viktigast och mycket annat.

Men för att ge några exempel så är Svedea, Moderna försäkringar och Dina försäkringar populära. Generellt sett så är Länsförsäkringar och Folksam populära försäkringsbolag.

Men som sagt så beror detta på många olika saker, och den försäkring som är bäst för andra kanske inte är det bästa alternativet för dig och din ATV. Därför är det viktigt att jämföra försäkringar innan man bestämmer sig.

Hur mycket kostar en ATV-försäkring?

Det här varierar väldigt mycket och beror på många olika saker. Vilken typ av fyrhjuling du har, vilket försäkringsbolag du väljer, vilken nivå du väljer på försäkringen, din ålder, vart du bor, hur du förvarar fordonet och mycket annat.

Generellt kan man ändå säga att en ATV-försäkring kostar strax under 2000 kronor i genomsnitt, men den kan även kosta betydligt mer eller mycket mindre än så.

Vad påverkar priset på försäkringen?

Många saker påverkar försäkringens pris. Först och främst så varierar priset mellan olika försäkringsbolag, och mellan olika nivåer.

En trafikförsäkring är till exempel billigast, men istället täcker den inte särskilt mycket. Helförsäkringar är dyrast, men ger det bästa skyddet. Väljer du dessutom en tilläggsförsäkring så blir det ännu dyrare.

Andra saker som påverkar försäkringens pris är din ålder, var i landet du bor, vilken typ av fyrhjuling du har, fyrhjulingens ålder och hur du förvarar den. Ibland kan premien, det vill säga priset på försäkringen, bli lägre om du stöldskyddar fyrhjulingen med stöldskyddsmärkning eller spårningssystem.

Då kan premien ibland bli tio procent lägre, och du kan även självriskreducering eller självriskeliminering, vilket innebär att självrisken blir lägre – eller att du slipper den helt – om ATV:n skulle bli stulen.

Vad är årsförsäkring?

Årsförsäkring innebär att din försäkring ger samma skydd året runt, men att priset varierar mellan olika tider på året. På sommaren, när man vanligtvis använder fyrhjulingen som mest, så kostar försäkringen mer.

Under vinterhalvåret är försäkringen billigare. Man betalar helt enkelt en större del av premien under sommartid, och en mindre del övrig tid.

En del försäkringsbolag erbjuder årsförsäkring istället för en vanlig försäkring, som kostar lika mycket hela tiden. Du kan alltså inte välja detta själv, utan en del försäkringsbolag har årsförsäkring och andra har det inte.

Om försäkringsbolaget inte erbjuder årsförsäkring så måste du ställa av din ATV och teckna en avställningsförsäkring för att få ett lägre pris under vinterhalvåret.

Fördelen med årsförsäkring är alltså att du inte behöver ställa av och ställa på och byta försäkring varje gång för att få ett lägre pris vissa delar av året.

En del försäkringsbolag kan istället göra om din försäkring till en avställningsförsäkring, automatiskt, om du ställer av den. Dock krävs det fortfarande att du ställer av och ställer på ATV:n om du vill kunna använda avställningsförsäkring.

Det innebär även att du inte kan använda den alls under tiden som den är avställd. Fördelen med en årsförsäkring, eller året runt-försäkring som det också kallas, är alltså att du kan använda din fyrhjuling när du vill men ändå betalar mindre under vissa delar av året. Det innebär också att du hela tiden har samma skydd.

När ska jag teckna försäkringen?

Du bör teckna en försäkring direkt när du köper en fyrhjuling, allra helst innan du hämtar den. Försäkringen gäller direkt, men den täcker inte sådant som hänt innan den tecknades. Det är alltså viktigt att ha en försäkring innan du börjar använda fyrhjulingen.

Det finns en del missförstånd när det gäller försäkringar för fordon, till exempel att den tidigare ägarens försäkring gäller för dig första dagarna. Detta stämmer inte, det är bara din egen försäkring som gäller för dig. Se alltså till att teckna en försäkring så fort som möjligt.

Måste man försäkra sin ATV?

Ja, enligt lag ska alla motordrivna fordon ha en trafikförsäkring. Undantaget är om den används för tävling eller träning inför tävling, och då på ett inhägnat tävlingsområde. Då krävs istället att arrangören har en motortävlingsförsäkring.

Det finns egentligen ytterligare ett undantag – om fordonet är avställt. Ett avställt fordon behöver ingen försäkring, men det kan vara en bra idé att ha en avställningsförsäkring.

Lagen säger dock endast att alla motorfordon som används måste ha en trafikförsäkring. Det finns alltså ingen lag på halv- och helförsäkring, utan du väljer själv om du vill ha en sådan eller om du tycker att det räcker med en trafikförsäkring.

Sammanfattning:

Att välja försäkring kan minst sagt vara krångligt, och när det gäller ATV-försäkring kan det vara ännu krångligare. Detta för att det finns många olika typer av ATV, och alla försäkringsbolag har olika villkor för dessa. En del försäkringsbolag erbjuder till exempel bara försäkringar för vissa typer av fyrhjulingar.

Det är dock viktigt att teckna en försäkring när man köper en ATV, och att göra det direkt. Försäkringen börjar gälla med detsamma, men den täcker inte sådant som hände innan den tecknades. Dessutom är det lag på att alla motorfordon som är påställda ska ha en försäkring – du kan alltså få böter om du kör en oförsäkrad ATV.

I övrigt handlar det främst om vilket behov du har. Om du tycker att det räcker med en trafikförsäkring så behöver du bara skaffa en sådan, men om du vill ha ett bättre skydd kan du istället välja en halv- eller helförsäkring – och eventuellt en tilläggsförsäkring.